Laini Taylor - Karou, savun tytär


Daughter of Smoke and Bone
Tammi 2012 (alkuteos 2011)
✩✩✩ / ✩✩✩✩✩

Lukulistani pursuaa mielenkiintoista fantasiakirjallisuutta, koska haluan uppoutua erilaisiin fantasiamaailmoihin yksi kerrallaan ja siksi, että luen myös monenlaista muuta kirjallisuutta. Nyt pitkän odotuksen jälkeen sai vuoronsa Laini Taylorin Karou, savun tytär, joka on ensimmäinen osa kolmiosaisessa Karou-trilogiassa. Goodreadsissa kirjan arvostelujen keskiarvo on 4,03 viidestä, joten odotukseni olivat korkealla.

Karou on Prahassa asuva 17-vuotias taidekoulussa opiskeleva nuori, joka toipuu sydänsuruista, rakastaa piirtämistä ja viettää koulun jälkeen aikaa kahvilassa ystävänsä Zuzanan kanssa. Noh, siihen ne tavalliset asiat sitten loppuvatkin, sillä normaalin arjen lisäksi Karoun elämään kuuluvat myös perheen virkaa toimittavat kimeerit, jotka ovat puoliksi ihmisiä ja puoliksi eläimiä.

Karoun ottoisä Brimstone, jonkinlainen vuohen ja ihmisen risteymä, keräilee kauppaansa eri eläinten ja ihmisten hampaita syystä, jota hän ei Karoun kyselyistä huolimatta suostu kertomaan. Karou ei ole saanut tietää myöskään mitään omasta historiastaan, esimerkiksi miten hän on päätynyt Brimstonen hoteisiin tai miksi hänelle on tatuoitu silmät kirkkaansinisellä musteella keskelle kumpaakin kämmentä. Karou suorittaa ottoisälleen erilaisia, yleensä hampaiden hankintaan liittyviä tehtäviä matkoillaan ympäri maailmaa, kunnes hänen elämänsä mullistuu Akiva-nimisen serafin (=enkelin), kohtaamisen seurauksena.

Kirjassa oli monia loistavan fantasian aineksia: erikoisia olentoja, portaaleja toisiin kaupunkeihin ja rinnakkaismaailmoihin, rakkautta, taisteluita... Ahmaisin ensimmäisen puoliskon parissa päivässä, koska kirja alkoi niin koukuttavasti ja oli sujuvasti kirjoitettu. Olen viime aikoina lukenut Victoria Aveyardin Punainen kuningatar-sarjaa ja verrattuna siihen, Karoun tarina eteni nopeammin ja sujuvammin, kun taas edellisessä keskitytään turhan paljon päähenkilön Maren sisäiseen maailmaan. Bonuksena Taylorin kirjassa oli myös sen sijoittuminen ihmisten maailman osalta Prahaan, jossa olen matkustellut paljon ja kaupungin talviset kadut ja kapakat olikin helppo kuvitella mielessään.

Mitä sitten tökki tai mitä olisin kaivannut lisää? Hmm, ainakin eri maailmojen ja lajien, serafien ja kimeereiden, kuvausta. Kirja keskittyi puolesta välistä alkaen liian paljon Karoun ja Akivan rakkaustarinaan, joka oli tylsistyttävän kliseinen ja kohtalonomainen. Rakkauden roihahtamista ei oikein taustoitettu mitenkään muuten, kuin että sekä Karou että Akiva olivat vain niin yksinkertaisen kauniita ja täydellisiä, ettei mitään muuta olisi voinut käydäkään. Ehkä tämä osa kirjasta oli sitä Young Adult-osiota, johon 15-vuotias minäni olisi ihastunut mutta nyt "vähän" vanhempana olisin kaivannut kompleksisempaa meininkiä.

Ensimmäisessä kirjassa taustoitetaan hieman kimeereiden ja serafien vuosisatoja kestäneen sodan syitä sekä kuvataan lajien yhteiskuntajärjestystä. Tämä olikin kirjan parasta antia ja toivon, että tätä olisi enemmän jatko-osissa. Vaikken olekaan niin kiinnostunut Karoun ja Akivan romanssin tulevaisuudesta (koska epäilen että se on jo aika lailla taputeltu juttu eli ei voi päättyä kuin monen mutkan kautta onnellisesti), sarjassa on potentiaalia juuri mielenkiintoisten maailmojen ja tekstin sujuvuuden vuoksi.

Trilogian toinen osa Aika taistelun ja tähtivalon on suomennettu mutta kolmatta Dreams of Gods and Monsters ei, vaikka se on ilmestynyt jo 2014. Saa nähdä, riittääkö sarjan veto siihen, että jaksaisin lukea sen englanniksi vai jäänkö odottamaan suomentamista.

2 kommenttia:

Sanavelho kirjoitti...

Tätä kirjaa lähdin lukemaan joskus pari vuotta sitten, mutta sitten se vain jäi. En päässyt muistaakseni edes puoleen väliin. Liekö käynyt niin, että kyllästyin lukemaan samaa kirjaa? Kun nyt törmäsin siihen uudestaan täällä blogissasi, niin häpeä alkoi hitusen poltella poskia. Tarina (niin pitkälle kuin siinä pääsin), oli kuitenkin hyvä, näin muistelen. On aika marssia kirjastoon ja lainata tämä uudemman kerran! Ehkä pääsen myös tällä kertaa loppuun asti.

Katri kirjoitti...

Moi, kiitos kommentistasi! Blogista löytyy myös toisen osan arvostelu, johon lukeminen omalta osaltani jäikin tämän sarjan osalta.