Penguin Books 2016
✩✩ / ✩✩✩✩✩
Ostin The Little Book of Hygge-kirjan (suomeksi Hygge - Hyvän elämän kirja) Tanskasta viime talven loppupuolella mutta se jäi tuolloin lukematta. Päätin odottaa sopivaa inspiraatiota ja nyt marraskuussa päivän ollessa lyhyttäkin lyhyempi, keitin glögiä ja syvennyin hyggeilyn maailmaan.
Meik Wiik on tanskalainen onnellisuustutkija, joka on tullut siihen tulokseen, että hyggeilyllä on merkittävä rooli tanskalaisten pärjäämiselle kansainvälisissä onnellisuustutkimuksissa. Hyggeily on, ainakin tämän kirjan mukaan, tärkeä osa tanskalaista identiteettiä ja kulttuuria, jonkinlainen olemisen ja tekemisen tapa, jota ei täysin samankaltaisena tai yhtä merkittävänä löydy muista kulttuureista. Suomeksi hyggeä on käännetty mm. kotoiluksi.
Wiik kertoo, että tanskalaiset arviovat monia asioita hygge-asteikolla eli onko esimerkiksi jokin ravintola tarpeeksi miellyttävä ja tunnelmallinen. Hyggestä tuli mieleeni suomalainen sisu ja sisukkuus, joita on myös vaikea kääntää tyhjentävästi vieraalle kielelle. Sisusta on muuten kirjoitettu myös kirja, ehkä pitäisi lukaista se seuraavaksi!
Wik tuo kirjassaan esille suht mielenkiintoista, joskaan ei kovin yllättävää, tutkimustietoa sekä onnellisuudesta ylipäätään että tanskalaisten hyggeilystä. Lisäksi hän kertoo vinkkejä hyggemäisempään elämäntapaan, esimerkiksi hyggemanifestissa mainitaan kymmenen tärkeintä hyggeen liittyvää tekijää, joita ovat mm. läsnäolo, nautinto ja harmonia. Hyggeilyyn liittyvä aktiviteetti voi siis vaihdella mutta on tärkeää, että tietyistä hyggeen liittyvistä asioista, kuten vaikkapa juuri rauhallisesta läsnäolon ilmapiiristä, ei tingitä.
Positiivista kirjassa oli sen visuaalisuus, kirja oli täynnä kauniita valokuvia ja taitavaa kuvitusta. Ulkonäkö siis oli täysi kymppi mutta kirjan sisältö jäi mielestäni aika köykäiseksi. Puolessa välissä tai vähintäänkin siinä vaiheessa, kun kynttilöiden ja ystävien merkityksestä hyggeilyssä oli mainittu kymmenisen kertaa, kyllästyin. Ehkä syy tähän kumpuaa siitä, että kotona oleilu tunnelmavalaistuksessa kaamoksen aikaan ei ole suomalaisillekaan tai ainakaan itselleni, kovin uutta ja ihmeellistä.
Myös monet kirjassa olevat hygge-vinkit tuntuivat aika lapsellisilta, esimerkiksi jo mainitsemieni kynttilöiden lisäksi Wiik neuvoo luomaan hyggemäistä tunnelmaa käyttämällä villasukkia ja lukemaan kirjoja... Hmm, ajattelisin, että nämä taitavat jo kuulua monen pohjoismaalaisen kaamosrepertuaariin, joten ehkäpä tämä kirja olikin suunnattu enemmän esimerkiksi amerikkalaisille?
Kuitenkin The Little Book of Hygge herätti ajatuksen, että ehkä meidän suomalaistenkin olisi hyvä pohtia hyvinvointiamme pitkän talven keskellä enemmän ja hellittää hieman, kenties laittaa sisukkuuden tilalle hieman hyggeä. Välillä voisi olla hyvä sallia itselleen hyggeilyn nimissä vaikkapa lempikirjan lukemista peiton alla, kuin lähteä puskemaan loskan läpi kuntosalille. Kaikenkaikkiaan kirjaan ei siis tule suhtautua kovin vakavana self help-oppaana onnellisuuteen, vaan enemmänkin "kirjakarkkina", jonka voi lukaista pelkästään vaikka sen hyggemäisen suloisen kuvituksen vuoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti