Miksi luen harvoin uutuuskirjoja ja miksi keväällä 2019 ehkä pitäisi

Kuten varmasti arvosteluistani huomaakin, en pyri mitenkään erityisesti lukemaan uutuuskirjoja. Suurin syy tähän on oikeastaan se, että to read-listani on noin 100 kirjan luokkaa ja pyrin lyhentämään sitä aina vanhimmasta päästä. Täten uutukaiset tulevat lukuun vasta pitkän ajan kuluttua, usein muutaman vuoden. En näe tätä sinänsä ongelmana, koska ajattelen, että olisi vähän tylsää jos kaikki bloggaajat lukisivat ja arvostelisivat samoja kirjoja samaan aikaan ja toisekseen en edes lue vain bloginkirjoittamista varten, vaan rakkaudesta kirjoihin. Lisäksi syynä vanhempien kirjojen suosimiseen on niiden lyhyemmät lainausjonot, on helpompi napata mukaansa hyllyssä oleva kirja, kuin odottaa viikkoja tai jopa kuukausia jotakin uutuuskirjaa. Olen esimerkiksi Mia Kankimäen Yönaiset-kirjan lainausjonossa tällä hetkellä sijalla 880/ 2155, vaikka olen jonottanut jo yli kuukauden...

Kuitenkin, päätin tsekata ensimmäistä kertaa kustantamojen tämän vuoden kevään uutuuslistat ja bongasin sieltä mielenkiintoisia uutuuksia! Jos ei muuta, niin nämä pääsevät ainakin listalle ja siten luettavaksi muutaman vuoden kuluttua, hah. Sattumalta päädyin valitsemaan kolmelta suurimmalta kustantamolta yhden uutukaisen.

Jeffrey Eugenidesin Pulitzer-palkittu Middlesex (2002) on yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani. Middlesex on sukusaaga, joka liikkuu monessa eri aikatasossa, päähenkilönään transsukupuolinen Cal. Olen lukenut myös kirjalijan ensimmäisen teoksen Virgin Suicides (1993) ja muistaakseni katsonut myös elokuvaversion. Nyt Otavalta ilmestyy suomeksi kirjailijan uutuus Oikukkaat Puutarhat (Fresh Complaint). Bonuksena kirjan kaunis kansi!

"Epäonnistunut runoilija ryhtyy kavaltamaan rahaa. Thaimaaseen matkustanut amerikkalainen päätyy henkiselle matkalle eeppisen vatsataudin seurauksena. Muusikonurasta haaveileva opettaja hankkii velkarahalla kalliin klavikordin, jota ei perhe-elämän velvoitteiltaan ikinä ehdi soittaa. Hauskat ja tarkkanäköiset kertomukset kuvaavat ihmisiä niin pienten kuin suurempienkin kriisien keskellä."


Kävin katsomassa Kutsu minua nimelläsi (Call Me By Your Name) leffassa ja se oli parhaimpia elokuvia, mitä olin hetkeen nähnyt. En tiennyt tuolloin, että elokuva on tehty André Acimanin romaanista, kunnes nyt bongasin sen Tammen uutuusluettelosta. Kirja kertoo intohimoisesta ensirakkaudesta ja riipivästä sydänsurusta uskomattoman kauniissa kesäisessä Italiassa. Elokuva jätti niin syvän jäljen, että vaikka tiedän jo kirjan juonen, odotan silti innolla sen lukemista. Sinälläänhän kirja ei ole uutuus, koska alkuperäisteos on kirjoitettu jo 2007, mutta nyt se ilmestyy  Tammen kustantamana suomeksi.

"17-vuotias Elio on tottunut siihen, että hänen perheensä tarjoaa joka kesä vuokrahuoneen jatko-opiskelijalle. Kesällä 1987 italialaiseen huvilaan saapuu amerikkalainen Oliver, ja Elion maailma järkkyy. Filosofianopiskelija Oliver on älykäs, rento ja hurmaava siinä missä vielä teini-ikäinen Elio on ujo ja sisäänpäin kääntynyt. André Aciman kuvaa mestarillisesti ensirakkauden syntyä, sitä miten Oliver alkaa hallita Elion jokaista liikettä ja ajatusta, miten Elio tekee kaikkensa uskaltaakseen lähestyä rakkautensa kohdetta - ja miten vaikeasti tulkittava jo aikuinen Oliver on. Elion ja Oliverin intohimo palaa hetken kirkkaana ja Italian aurinko on ikuinen, mutta täydellinen kesä on lyhyt."


En oikeastaan koskaan lue chick litiä tai puhdasta romanttista kirjallisuutta (siis sellaisia kirjoja, joiden juoni keskittyy yksinomaan romanssiin), koska pidän niitä ennalta-arvattavuudessaan tylsähköinä. Pysähdyin kuitenkin Gummeruksen katalogissa Niina Meron Englantilaisen romanssin kohdalle, koska kirjan kuvaus Bridget Jonesin mustiin pukeutuvana ystävättärenä sai mielenkiintoni heräämään. Lisäksi olen heikkona kirjoihin, jotka sijoittuvat englantilaisiin kartanoihin ja niiden salaisuuksiin...

 "Englantilaisia romantikkoja rakastava Nora saa siskoltaan kutsun häihin Oxfordiin. Höttöisiä häähaaveita karsastava Nora suostuu vastahakoisesti kutsuun, mutta perillä sulhasperheen kartanon goottilainen viehätys ja vehreät puutarhat sekä yliopistokaupungin vanhoilta kirjoilta tuoksuva tunnelma pyyhkäisevät hänet jaloiltaan. Idylli kuitenkin rakoilee, kun uteliaalle Noralle selviää, että aatelissuvun vanhempi poika on kadonnut jäljettömiin vuosia sitten. Kaiken lisäksi Noran viisasteleva sydän muljahtelee vastusteluista huolimatta englantilaisille herrasmiehille ja verhotuille salaisuuksille. Brittiläinen kohteliaisuus kätkeekin taakseen totuuksia, joiden seuraukset voivat olla kohtalokkaat. "

Ei kommentteja: