Satu Rämö ja Hanna Valtari - Unelmahommissa

WSOY 2017
★★★☆

Satu Rämön ja Hanna Valtarin Unelmahommissa-kirja lupaa antaa vinkkejä siihen, kuinka työelämästä saa tehtyä omannäköisensä tai miten muuttaa harrastus työksi. Kirjoittajat ovat luovan alan yrittäjiä ja bloginkirjoittajia, lisäksi Islannissa asuva Rämö pitää Reykjavikissa design-kauppaa ja toimii matkailun parissa, Valtari taas on työskennellyt toimittajana ja tuottajana. Kirjassa kerrotaan kummankin matkasta lapsuudesta koulutuksen kautta työelämään ja taustaa sille, miten he ovat päätyneet tekemään tämänhetkistä unelmatyötään (tai oikeastaan usean eri työtehtävän sillisalaattia).

Kuten arvelinkin, kirjasta kävi nopeasti ilmi, että sen anti on suurin luovan alan yrittäjyydestä haaveileville, vaikka tätä ei takakansitekstissä mainittukaan. Tämän kohderyhmän lisäksi Unelmahommissa kolahtaa varmaankin perheellisiin, koska siinä puhutaan paljon yrittäjyyden ja lapsiperhearjen yhdistämisestä. Itse en kuulu kumpaankaan lukijakuntaan ja olisinkin toivonut, että kirjassa olisi käsitelty kuvauksensa mukaisesti vähän laajemmin myös muunlaisia unelmatöitä.

Kirja sisältää toki myös muissa töissä olevien henkilöiden haastatteluja, mutta hekin olivat pitkälti yrittäjiä ja urheilijoita. Kirjaa olisi voinut myös karsia jonkun verran, koska sitä kuunnellessa tuli monta kertaa olo, että oli kuullut saman lauseen tai tiedon jo aiemmin eli osittain kirjoittajat puhuivat vähän turhan paljon samoista teemoista.

Tämän sanottuani, koin kuitenkin, että Unelmahommissa antoi pohtimisen aihetta unelmatyön suuntaan lähtemisestä myös niille, joiden haave on jossakin muualla kuin yrittäjyydessä. Itselleni kolahtivat esimerkiksi neuvot omien arvojen pohtimisesta työelämässä sekä sen arvioimisesta, onko toteuttanut ammatinvalinnallaan todella omaa unelmaansa vai kenties jonkun toisen. Lisäksi lukijaa neuvotaan mm. pilkkomaan omia työhön liittyviä haaveita osiin ja aloittamaan yhden asian hoitamisesta kerrallaan.

Kyllä, kuulostaa helpolta reseptiltä kaikenlaisten haaveiden toteuttamiseen mutta silti ajattelen että itse kunkin, varsinkin työpaikan paatuneiden maanantaiaamun nurisijoiden ja kesälomanodottajien, olisi syytä ottaa nämä seikat tarkastelun alle. Alkuvaikeuksien jälkeen koin myös ihan mielenkiintoiseksi kuulla itselleni vieraista työn tekemisen tavoista eli miten yhdistää yrittäjänä usean eri työtehtävän tilkkutäkki mielekkääksi kokonaisuudeksi.

Parasta kirjassa oli se, miten suoraan kirjoittajat puhuivat rahasta, esimerkiksi minkälaisia palkkioita he pyytävät jutuistaan tai blogiyhteistyöstä. Lisäksi, vaikken blogiammattilainen olekaan, oli mielenkiintoista kuulla, miten ammattibloggaaja suunnittelee kalenterinsa, postauksena ja niihin liittyvän yritysyhteistyön.

Ei kommentteja: